Wereldspeler in nanotechnologie

Zeldzame expertise van nanotechnologie maakt van Morphotonics in Veldhoven een aantrekkelijk doelwit voor kennisdiefstal. Hoe behoudt deze wereldspeler zijn voorsprong op concurrenten en hoe wapent het bedrijf zich op het gebied van economische veiligheid?

> patenteer alleen als kennisdiefstal aantoonbaar is
> screen nieuwe medewerkers zonder wantrouwend te worden
> leer van andermans fouten

Wat doet Morphotonics?

Morphotonics is in 2014 opgericht. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt Roll-to-Plate (R2P)-technologie voor grote prints van nano- of microstructuren. Dat is een technologie voor 3D en holografie in telefoonschermen, maar ook voor producten zoals zonnepanelen. Medeoprichter en CEO Onno Lint vergelijkt voor de eenvoud de technologie met het maken van een linoleumsnede. “Denk eens terug aan de kunstlessen op school. Ook wij nemen een textuur van de klant met een visueel effect, nemen de vorm omgekeerd over, drukken die in natte lak en reproduceren het in onze machine. Zo is de textuur perfect over te nemen op glas en uiteindelijk in de laptop te krijgen. Op die manier kunnen onze klanten displays dusdanig moderniseren, dat videogesprekken bijvoorbeeld driedimensionaal uit het scherm komen.”

“We hebben nu 3 tot 5 jaar voorsprong op concurrenten, maar moeten alert zijn om die positie niet kwijt te raken”

Bedrijfsgeheimen grootste gevaar

Morphotonics is volgens Lint uniek in de ontwerpvrijheid en grote hoeveelheden die klanten met hun machines kunnen maken. “Het stemt ons trots dat we 3 tot 5 jaar voorsprong op eventuele concurrenten hebben, maar we moeten alert zijn om deze positie niet kwijt te raken. Alle benodigde onderdelen en machinebouw kopen we in Nederland, maar al onze afnemers zijn buitenlandse partijen. Dat we vooral aan de Verenigde Staten en Azië verkopen, maakt ons ook afhankelijk van de wereldwijde politiek. Bedrijfsgeheimen zijn voor ons het grootste gevaar. We zijn niet zozeer kwetsbaar voor iemand die onze machines nabouwt, want daaraan heb je nog niets als je de bijbehorende processen niet kent. De combinatie van machines en processen ligt wél gevoelig. We schermen dat af met zogenaamde Trade Secrets. Belangrijke zaken in of aan de machines of onze flexibele stempels patenteren we. Onze patentfamilies zijn wereldwijd geregistreerd en dekken verschillende uitvindingen goed af. Voor een klein bedrijf geven we hier relatief veel geld aan uit. Voor ransomware of hacking zijn we minder bang, want bij ons is simpelweg niet zoveel gijzelgeld te halen als bij grote bedrijven."

"Wij patenteren alleen belangrijke zaken aan onze machines of flexibele stempels, want inbreuk daarop is te bewijzen"

Beveiliging en intellectueel eigendom

Lint maakt bij de beveiliging van zijn bedrijf onderscheid tussen de formele en informele methodes. “Het formele deel zijn de maatregelen die je altijd moet nemen in hightech. We werken in een beschermde internetomgeving, beveiligen al onze gegevens, laten security checks uitvoeren door softwarebedrijven en huren specialisten in die kwetsbaarheden opsporen. Daar waar we bij onze klanten standaard veiligheidsvoorwaarden accepteren, gaan we voor onszelf vaak veel verder. Onze machines en alle bijbehorende software hebben we daarnaast laten vastleggen als intellectueel eigendom.”

Mensen zijn de zwakste schakel

Het informele deel is even belangrijk om een bedrijf veilig te houden. Lint: “Mensen zijn de belangrijkste, maar ook de zwakste schakel in je organisatie. Wij zijn een klein bedrijf, maar hebben wel vijftien nationaliteiten in dienst. Dat vraagt aandacht zonder meteen wantrouwend te worden.  Als we mensen aannemen, controleren we of ze onderdeel zijn van onze economie en aantoonbaar binding hebben met ons land. Bijvoorbeeld studerende kinderen of een partner met een vaste baan in Nederland. Maar zelfs dan ben je nooit helemaal veilig. Die realiteit moet je als ondernemer wel altijd in het achterhoofd houden.”

Tips voor andere ondernemers

Hoe kunnen andere ondernemers hun bedrijf economisch veilig maken? Lint: “Vraag jezelf regelmatig af wat een ander uit jouw bedrijf kan halen. Kijk goed om je heen en leer van de fouten die andere bedrijven maken. Dat houdt je alert. Tot slot: denk nooit dat je helemaal veilig bent en blijf je daar bewust van. Vertrouw wel altijd op je eigen mensen, want zij zijn en blijven de belangrijkste schakel. Hoe sterk die schakel is, bepaal je voor het grootste deel zelf als bedrijfsleiding. Ondernemerschap, teamgeest en loyaliteit van het team zijn de beste bescherming tegen wat voor inbreuk of veiligheidsrisico dan ook.”