Cyberdreiging

Cyberdreiging is helaas onlosmakelijk verbonden met veel digitale activiteiten. U kunt denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van bedrijfs- of persoonsgegevens. Bij cybercriminaliteit worden zeer uiteenlopende methoden gebruikt, zoals (spear)phishing e-mails, DDoS- (distributed denial of service) en ransomware-aanvallen. Cyberaanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Ze kunnen de continuïteit van uw dienstverlening en de reputatie van uw bedrijf in gevaar brengen en uw klant- en leveranciersgegevens buitmaken. De schade hiervan kan groot zijn. 

Groeiende dreiging

Cyberaanvallen kunnen door buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden gepleegd om gevoelige of vertrouwelijke (economische) informatie te verkrijgen. De AIVD waarschuwt voor de groeiende cyberdreiging vanuit andere staten. Ook onafhankelijke cybercriminelen zijn in staat om grote digitale schade aan te richten. Hun drijfveer is vaak primair een financiële, al kunnen ze ook door staten zijn ingezet.

De schade van cybercriminaliteit

Nederland is een van de meest ontwikkelde en innovatieve landen ter wereld en heeft een hoogwaardige ICT-infrastructuur. Onze digitale infrastructuur wordt daarom veel misbruikt bij cyberaanvallen. Andere landen en criminele groeperingen hebben grote interesse in onze informatie op het gebied van economie, wetenschap, techniek, politiek en defensie. Gestolen of doorgespeelde kennis, technologie en bedrijfsinformatie kan worden ingezet voor ongewenste doeleinden, zoals de ontwikkeling van programma's voor massavernietigingswapens en lanceersystemen.

Specifiek voor uw bedrijf kan diefstal schade toebrengen aan uw concurrentiepositie en bedrijfscontinuïteit. Als criminelen of andere landen door middel van digitale aanvallen toegang krijgen tot uw vertrouwelijke informatie, kan dit gevolgen hebben voor uw financiële positie en reputatie.

De vijf basisprincipes van digitaal ondernemen

U kunt uzelf helaas nooit 100% beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico zoveel mogelijk te beperken. Check uw risicoklasse op de website van het Digital Trust Center. Hier vindt u ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waarmee u direct aan de slag kan.

Wij raden u aan om de vijf basisprincipes van digitaal ondernemen te volgen. Ondernemers die dat doen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico's. Klik op de een van de basisprincipes om meer te weten te komen.

  1. Inventariseer kwetsbaarheden. Inventariseer zwaktes van ICT-onderdelen en stel een risicoanalyse op. Kijk bij de risico’s naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. 
  2. Kies veilige instellingen. Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch aan staan.
  3. Voer updates uit. Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in, zodat apparaten en software altijd draaien op de laatste versie.
  4. Beperk toegang. Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang is vereist. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.
  5. Voorkom virussen en andere malware. Er zijn vier manieren om de installatie van malware te voorkomen: stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik antivirussoftware, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van nieuwe software.

Wilt u direct weten hoe uw bedrijf omgaat met de vijf basisprincipes? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center en krijg binnen tien minuten inzicht in de cyberweerbaarheid van uw onderneming.

Wilt u de bewustwording over cybersecurity vergroten in uw organisatie? Kijk voor campagnematerialen op de website van het Digital Trust Center.

Wie kunt u benaderen?

Bent u op zoek naar informatie over cybercriminaliteit, digitale weerbaarheid en meer? Kijk naar de veelgestelde vragen en uitgebreide informatie op de websites van het Nationaal Cyber Security Centrum en het Digital Trust Center.  

Bent u een vitale aanbieder en wilt u meer weten over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid? Raadpleeg dan de website van het Nationaal Cyber Security Centrum.

Ook op de website van de AIVD vindt u meer informatie over hoe u zich kunt weren tegen de meest impactvolle cyberaanvallen die de dienst de afgelopen tijd observeerde.

Zie voor meer informatie ook de Veelgestelde vragen.